Oostwijk te koop

’De enige sloop die hier komt is een kussensloop’. Actievoerder zet leegstaande woningen in opstandige volksbuurt Oostwijk ’te koop’

Het bord ’Te koop’, met de tekst ’De enige sloop die hier komt is een kussensloop’. © jjfoto.nl / Jan Jong

Tekst: Gert van der Maten

Bron: Noord-Hollandse Dagblad / Alkmaarse krant

„Een ludieke actie”, zo vindt hij zelf. „Ik heb er ook expres geen makelaar op gezet of een prijs. Ik wilde niemand kwaad maken. Dit is gewoon hoe wij erover denken.”

Woonwaard wil de 38 sociale huurwoningen in de Burgemeester W. Kooimanstraat en Schoolstraat tussen 2022 en 2025 slopen. Het gaat om twee-onder-een-kapwoningen die zijn gebouwd tussen 1924 en 1947.

De bewoners, voor zover ze al niet zijn weggetrokken, zijn tegen. De corporatie vindt de woningen te slecht voor renovatie. Ze zijn onvoldoende geïsoleerd, de buitengevels zijn ’matig tot slecht’, er zijn tocht- en vochtproblemen, de huizen hebben steile en smalle trappen en onveilige op- en afstapjes. Alleen met sloop- en nieuwbouw kan sociale verhuur blijven bestaan die voldoet aan kwaliteits- en duurzaamheidseisen, ’nu en in de toekomst’, aldus Woonwaard.

Grote tuinen

De bewoners roemen de vertrouwde sfeer en de ruime tuinen. Volgens de Koedijkers is Woonwaard het vooral om die grond te doen. Voor de 38 woningen kunnen er veel meer worden teruggeplaatst.

(Tekst gaat door onder de foto)

Deze hele rij woningen in de volksbuurt Oostwijk in Koedijk staat ’te koop’.

© jjfoto.nl / Jan JongDe wijk krijgt hulp van Kees Kwadijk, voorheen directeur van Woningbouwvereniging Langedijk (nu Woonstichting Langedijk). Samen met de bewoners stelde hij een alternatief plan op. „Begin met het verkopen van de woningen die inmiddels leeg staan”, zo zei hij eerder in deze krant. „Dat levert meteen drie miljoen op. Daarvan kun je al grond kopen voor bijna honderd sociale huurwoningen.”

De verkoop van de rest van de woningen volgt wel in de loop der jaren, denkt Kwadijk. Hij voorziet zo een totaalopbrengst van acht miljoen euro. „Daarvoor kun je grond kopen voor vier keer zo veel woningen als je ooit in Oostwijk kunt bouwen.”

Kwadijk en de bewoners ontkennen dat de huizen in slechte staat zijn. „Er mankeert constructief niets aan.” Woonwaard stelt volgens hem eisen aan de woningen die gelden bij nieuwbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *