Anti-krakers Oostwijk vervroegd op straat, terwijl huizen misschien leeg blijven. SP vraagt soepelheid met regeltjes

Oostwijk.
Oostwijk.© jjfoto.nl / Jan Jong

Gert van der Maten NHD Alkmaarse krant 1 december 2022

Achttien anti-kraakbewoners van de Koedijkse wijk Oostwijk moeten per 2 februari hun huis uit. Dat hebben ze te horen gekregen van Woonwaaard. De SP vraagt of ze wat meer tijd kunnen krijgen.

De achttien hebben tijdelijk onderdak in woningen die eerst gesloopt zouden worden, maar nu toch blijven staan. Woonwaard wil hun huis, en nog twaalf andere, verkopen.

Aanvankelijk wilde de corporatie op de plek van de dertig woningen nieuwbouw plegen. Maar na heftig verzet van de buurt bedacht Woonwaard zich en gaat het de woningen van de hand doen. Daardoor wijzigt echter de bestemming. En ook al blijven de dertig huizen misschien voorlopig nog onaangeroerd, de tijdelijke bewoners moeten er toch uit, ook al komen de woningen dus mogelijk enige tijd leeg te staan.

Andere regels

Woonwaard heft de handen ten hemel en wijst naar de gemeente. De huizen worden nu tijdelijk verhuurd op grond van de Leegstandswet. Nu ze niet meer gesloopt worden, gelden andere regels en wilde de gemeente geen vergunning meer geven.

De SP hekelt dat als ’een probleem met onze eigen bureaucratie’. Fractieleider Rigo Wijdoogen vraagt het college om ’mogelijkheden te onderzoeken waardoor de tijdelijke bewoning verlengd kan worden en de huidige bewoners meer tijd krijgen om te zoeken naar een andere woning’.

Communicatie

Volgens hem hebben de achttien bewoners twee weken geleden al contact gezocht met de gemeente, maar zwijgt die in alle talen. ,,Ziet u misschien mogelijkheden voor het verbeteren van de communicatie”, vraagt Wijdoogen fijntjes.

Woonwaard zegt dat de bewoners vooraf wisten dat ze als anti-krakers geen voorrang hebben bij de doorstroming naar een andere woning. ,,We kunnen op dit moment dan ook niets extra’s voor hen doen. In de periode dat zij tijdelijk huurden, hebben zij wel inschrijftijd kunnen opbouwen. Hoe meer inschrijftijd zij hebben, hoe groter de kans op het vinden van een woning.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *