Beschermd stadsgezicht, maar wordt het ook mooi in Oostwijk in Koedijk?

NHD Alkmaarse krant 8 maart 2023 Dominic Schijven

De Oostwijkers zijn blij, omdat het oude Oostwijk in Koedijk behouden blijft. Dubbel blij omdat het waarschijnlijk de status van een beschermd stadsgezicht krijgt. Maar helemaal gerustgesteld zijn ze nog niet. Want is dat gezicht straks wel een beetje knap? Er is al járen niets onderhouden.

Aldus de zorgen van Oostwijkwoordvoerder Nel Ruig en van Kees Kwadijk van Erfgoed Heemschut, en de historische verenigingen Alkmaar en Koedijk.

Ze uitten die zorgen tijdens een politieke vergadering gisteravond. Gewoon een politieke vergadering alsof er diezelfde dag geen coalitie gevallen was.

Oostwijk staat al jaren ter discussie. Drie jaar geleden kwam verhuurder Woonwaard met het plan om 38 vooroorlogse woningen te slopen voor nieuwbouw. De wijk kwam in verzet. Won dat verzet.

Het gaat om woningen met heel grote schuren in een volksbuurtje zoals ze bijna nergens meer te vinden zijn.

Woonwaard heeft na het verzet besloten de woningen in de verkoop te zetten. Huurders mogen blijven zitten en hebben ook een eerste recht op koop.

Daar zijn de bewoners blij om, zegt Nel Ruig. Nu is het aan Woonwaard om de boel op te knappen. ,,De huizen zijn tien jaar lang flink verwaarloosd’’, benadrukt ze.

Ze stelt voor dat Woonwaard de huizen voor 250.000 euro per stuk verkoopt en dan zo’n 50.000 euro daarvan gebruikt om de straat op te knappen.

Verantwoording

Wethouder Ad Jongenelen – in wat een van zijn laatste wethoudersdaden zal zijn, want zijn partij BAS is zojuist opgestapt – verwijst naar Woonwaard als het gaat om onderhoud. Dat is hun verantwoording. Hij zal ze erop aanspreken, zegt-ie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *