Bewoners Oostwijk waren dolblij met het renovatieplan voor hun buurtje. Nu moeten ze toch weer vrezen voor sloop

Nel Ruig: ,,Het renovatieplan zag er prachtig uit. We dachten dat het praktisch rond was.’’
Nel Ruig: ,,Het renovatieplan zag er prachtig uit. We dachten dat het praktisch rond was.’’© Foto Archief

NHD- Alkmaarse Krant Connie Vertegaal Zondag 3 april 2022

Het leek allemaal de goede kant op te gaan voor bewoners van Oostwijk in Koedijk. Maar de hoop dat het buurtje in z’n geheel gered kan worden van de sloop, is nu weer omgeslagen in vrees.

In december lag er een renovatieplan, dat enthousiast door de bewoners werd ontvangen. Maar dit plan is nu door Woonwaard verworpen. De woningstichting wil tot een nieuw plan komen, met deels renovatie en deels sloop.

Het grotendeels vooroorlogse Oostwijk is de oudste sociale woningbouw van Koedijk. Bij de bouw was de opzet om ondernemerschap en zelfredzaamheid van de bewoners te stimuleren. Daarom hebben de huizen enorme (moes)tuinen en kwamen er vier koolschuren, die de bewoners ook konden huren. Dat zijn nu koolschuurwoningen.

Asterix en Obelix

In de zomer van 2020 kondigde Woonwaard aan alle 38 woningen in de Schoolstraat en de Burgemeester W. Kooimanstraat te willen slopen. Het plan ontketende een protest. Bewoners verzamelden 460 handtekeningen en versierden hun buurtje met de stripfiguren van Asterix en Obelix. Zo werd Oostwijk het Gallische dorpje dat in verzet kwam tegen de sloopplannen van Woonwaard.

(Tekst gaat door onder de foto)

Zomer vorig jaar was de buurt versierd met de stripfiguren uit Asterix en Obelix.
Zomer vorig jaar was de buurt versierd met de stripfiguren uit Asterix en Obelix.© Foto Archief

Een onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van Oostwijk bracht vorig jaar de ommekeer. De vier koolschuurwoningen zijn uniek en het buurtje in z’n geheel zou beschermd moeten zijn, was de strekking van het rapport, dat Woonwaard maandenlang onder de pet hield.

,,Toen kwam er een renovatieplan’’, zegt Nel Ruig van de bewonerscommissie. ,,Dat is in december gepresenteerd. Het zag er allemaal prachtig uit. De woningen zouden energielabel A krijgen. Na afloop was er een staande ovatie. En we dachten dat het praktisch rond was.’’

Des te groter is de teleurstelling dat Woonwaard er nu toch weer anders over denkt. En volgens de bewoners goochelt Woonwaard met getallen. Ruig: ,,De investeringskosten van renovatie liggen lager dan bij sloop en nieuwbouw. En toch rolt er bij renovatie een hogere huur uit. Hoe kan dat?’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De koolschuurwoningen zijn uniek voor Nederland.
De koolschuurwoningen zijn uniek voor Nederland.© Foto Archief

De woningen genieten geen beschermde status. B en W van Alkmaar hebben hiervoor advies gevraagd aan de welstandscommissie. De gemeente is nog in afwachting van het definitieve advies.

Woonwaard gaat nu uit van deels sloop, deels renovatie. De acht naoorlogse woningen in de buurt kunnen behouden blijven, zo is al eerder besloten. Maar wat Woonwaard wil met de dertig vooroorlogse woningen is nog compleet onduidelijk.

Zorgvuldig

Woordvoerster Anniek van Belle van Woonwaard zegt dat renovatie van alle woningen voor Woonwaard niet de beste investering is. ,,We kunnen elke euro maar één keer uitgeven, dus we wegen onze investeringen zorgvuldig. We vinden het belangrijk om met onze investeringen goede sociale huurwoningen te realiseren, voor de komende decennia en voor een brede groep huurders.’’

De corporatie wil met de bewoners in gesprek over de toekomst van Oostwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *