Blijft het geliefde Oostwijk dan toch bestaan?

Hoop op voortbestaan van het oudste volksbuurtje van Koedijk. ’Alles wordt opnieuw besproken. We worden nu serieus genomen’

Beeld van Oostwijk, het geliefde volksbuurtje van Koedijk.© jjfoto.nl / Jan Jong – NHD Alkmaarse Courant

Er gloort hoop voor het voortbestaan van de oudste wijk van Koedijk. De bewonerscommissie gelooft dat de sloop tegengehouden kan worden van hun zo geliefde Oostwijk.

,,Ik ben hoopvol. Nu echt. Eerder was een sprankje hoop. Nu is er echt hoop’’, zegt Nel Ruig van de bewonerscommissie.

Begin van het jaar was er een sprankje hoop voor de volksbuurt, dacht Ruig. Dat werd toen meedogenloos van tafel geveegd door Woonwaard. De wooncorporatie maakte in 2020 duidelijk dat de 38 woningen in Oostwijk vervangen moesten worden door nieuwbouw. Het liefst door zo’n zestig woningen.

Op scherp

Woonwaard wist van geen wijken, ondanks verzet vanuit de buurt. De meesten wonen er al tientallen jaren en zullen nooit meer op zulke grote percelen kunnen wonen. Ze willen renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw. De verstandhouding was op scherp gezet.

Er waait nu een nieuwe wind, zegt Ruig. De partijen kunnen weer door één deur. ,,Alles wordt opnieuw besproken. In plaats van lijnrecht tegenover elkaar, staan we nu naast elkaar. We zijn nu positief. ’’

Directeur Joke van den Berg van Woonwaard reageert kort. ,,We zijn inderdaad goed met elkaar in gesprek.’’

Punt nul

Ze zijn gezamenlijk terug naar punt nul gegaan, legt Ruig uit. ,,Alles scenario’s worden opnieuw bekeken, van verkoop tot renovatie. Wie wil wat?’’

Ruig denkt dat er al winst geboekt is. Acht woningen van de Schoolstraat zijn in zo’n goede staat dat ze echt verwacht dat deze het in ieder geval overleven. Nu de rest nog.

Cruciaal is de toevoeging van een ’onafhankelijke’ partij. Onderzoeker Chiel Rottier is erbij betrokken. Hij heeft in het verleden tal van onderwerpen van stedelijke ontwikkelingen onder de loep genomen in den lande. Die onthoudt zich nog even van commentaar. Hij spreekt nog wel van een ’precair’ proces.

Spookwijk

Oostwijk, spookwijk. Veelzeggend is dat opeens de leegstaande huizen van Oostwijk nu wel weer gevuld zijn. Er stond een tijd een hele schare leeg. Bewust, dachten veel omwonenden. Een leeg Oostwijk laat zich gemakkelijk slopen dan een vol Oostwijk.

Ruig: ,,Er staat er nu nog maar één leeg. Het is weer leefbaarder. Het ziet er toch prettiger en verzorgder uit als het bewoond is. De nieuwe bewoners vinden het heel fijn wonen’’, is haar indruk.

Ruig denkt niet dat na het maken van nieuwe scenario’s alsnog het oorspronkelijke sloopplan van Woonwaard als enige overblijft. ,,Ik ben echt hoopvol, er wordt echt goed gesproken. We worden nu serieus genomen.’’

3 gedachten over “Blijft het geliefde Oostwijk dan toch bestaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *