Boekje geeft beeld van met sloop bedreigde Oostwijk

© jjfoto.nl/Jan Jong | NHD Alkmaarse krant 17-03-2021

Wordt het de ommekeer voor de sloopplannen van Oostwijk of niet. De makers vrezen van niet. Hoe dan ook: er is een boekje over de ontstaansgeschiedenis van het met sloop bedreigde buurtje in Koedijk.

Het boekje is een initiatief van de historische verenigingen van Koedijk en Alkmaar en van de Bond Heemschut, die zich sterk maken voor het behoud van Oostwijk.

Woonwaard wil 38 woningen in de Burgemeester Kooijmanstraat en de Schoolstraat vervangen door 60 nieuwbouwwoningen. Een deel van de bewoners verzet zich tegen de plannen.

Het boekje zoemt in op de ontstaansgeschiedenis van het buurtje. Op 19 juni 1919 wordt woningbouwvereniging Goed Wonen Koedijk opgericht. Initiatiefnemer en eerste voorzitter is Piet Hart, een vooraanstaande Koedijker. Hij was raadslid voor de SDAP en later wethouder voor de PvdA .

De bouw van de woningen gaat gepaard met strijd, maar ze komen er. In 1920 start de bouw van de eerste twaalf huizen aan de westkant van de Burgemeester Kooijmanstraat. Het waren voor die tijd mooie huizen, met flinke erven en schuren. Op oude foto’s is de trots van de gezichten van de eerste bewoners af te lezen.

Vijf jaar later volgen er nog achttien woningen, waar ook koolschuren bij worden gebouwd. Bij vier woningen vormen de koolschuren een geheel met het huis. ,,Die zijn er ook nog steeds’’, zegt schrijver Feyko Alkema. ,,En dat is uniek.’’ Op de ruime erven en in de schuren werd gewerkt, geteeld voor eigen consumptie en gehandeld.

Het boekje geeft in 32 pagina’s een beeld van het leven in Oostwijk tussen de twee oorlogen. Dat was niet altijd makkelijk. Er waren jaren waarin de tuinders minder verdienden dan in de werkverschaffing. Met veel moeite hielden de bewoners het hoofd boven water. Meer dan de helft van de huurders had forse huurschulden.

Het boekje kost 4 euro en is te koop bij de HV Koedijk en bij de bewonerscommissie. Burg. W. Kooimanstraat 9 Koedijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *