College Alkmaar vraagt Welstandscommissie om onafhankelijk advies over beschermde status voor Oostwijk

Een van de straten van Oostwijk in Koedijk.
Een van de straten van Oostwijk in Koedijk.© jjfoto.nl / Jan Jong

Gert van der Maten / NHD Alkmaarse krant 12 oktober 2021

Het Alkmaarse college gaat de Welstandscommissie vragen of de wijk Oostwijk in Koedijk tot beschermd dorpsgezicht moet worden uitgeroepen.

Dat heeft het college dinsdag besloten als antwoord op het verzoek van historische- en erfgoedverenigingen om die status toe te kennen.

De 38 sociale huurwoningen, waarvan 30 vooroorlogs, in Oostwijk zijn eigendom van Woonwaard. Dat wilde aanvankelijk de hele wijk slopen en er nieuwbouw voor in de plaats zetten. Daar is van meet af an veel verzet tegen van bewoners. De ’status beschermd dorpsgezicht’ betekent dat er niet zomaar gesloopt mag worden.

Wethouder Pieter Dijkman zegt dat het college behoefte had aan onafhankelijke expertise. ,,De historische verenigingen willen iets. Daar gaan we niet zomaar in mee. Daar willen we eerst een onafhankelijk advies over krijgen.”

Dijkman vindt niet dat het college op de kennis van de historische verenigingen zelf kan afgaan. ,,Dan krijg je slagers die hun eigen vlees keuren.”

Intussen is er ook een advies openbaar geworden dat Woonwaard heeft aangevraagd bij het bureau SteenHuisMeurs. Dat zegt dat vier koolschuurwoningen aan de Burgemeester W. Kooimanstraat in Oostwijk uniek zijn voor Nederland. Zo uniek dat ze bewaard moeten blijven, ook al hebben ze geen monumentenstatus.

Woonwaard heroverweegt dan ook het sloopbesluit en werkt samen met de bewoners nieuwe scenario’s voor het buurtje uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *