Die vier koolschuurwoningen in Oostwijk zijn uniek voor Nederland. Die breek je niet af

Twee van de vier koolschuren achter een rijtje woningen van de Burgemeester W. Kooimanstraat.
Twee van de vier koolschuren achter een rijtje woningen van de Burgemeester W. Kooimanstraat.© jjfoto/Vincent de Vries

NHD Alkmaarse krant Connie Vertegaal 13 september 2021

Vier koolschuurwoningen aan de Burgemeester W. Kooimanstraat in Koedijk zijn uniek voor Nederland. Zo uniek dat ze bewaard moeten blijven, ook al hebben ze geen monumentenstatus.

Een advies van die strekking van bureau SteenHuisMeurs is, naar nu blijkt, al in april uitgebracht aan Woonwaard. Voor het advies er lag was Woonwaard nog van plan de 38 woningen van Oostwijk te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Na het advies ging er een andere wind waaien. Woonwaard heroverweegt het sloopbesluit en werkt samen met de bewonerscommissie nieuwe scenario’s voor de toekomst van het buurtje uit.

Saillant is dat het advies van SteenHuisMeurs maanden geheim bleef. De bewonerscommissie van Oostwijk kreeg het toegestuurd, onder voorwaarde van strikte geheimhouding. Raadslid Victor Kloos (OPA) maakte zich in augustus nog boos over het feit dat de gemeenteraad die informatie niet kreeg. En voerde dit als argument aan toen hij op 2 september meehielp de coalitie ten val te brengen. Een paar dagen later was het rapport openbaar.

Voor de bewoners van Oostwijk en de plaatselijke erfgoedverenigingen komt het advies van SteenHuisMeurs zeer goed uit. ,,Ja, ik word hier heel blij van’’, zegt Kees Kwadijk van Bond Heemschut. ,,Wij hebben in februari al bepleit bij B en W om de koolschuurwoningen een monumentale status te geven. En het hele buurtje wordt als het aan ons ligt beschermd stadsgezicht moeten zijn. Dan kan het niet worden gesloopt.’’

Grote tuinen

De woningen van Oostwijk zijn ongeveer een eeuw oud. Het zijn kleine huisjes met relatief grote tuinen, waar de bewoners hun eigen groente konden verbouwen. Zo werd de zelfvoorzienendheid van bewoners gestimuleerd. Vier woningen kregen een losstaande koolschuur en bij vier andere werd de schuur eraan vastgebouwd.

SteenHuisMeurs schrijft in het advies: ’De combinatie van sociale woningbouw met de verhuur van koolschuren is voor Nederland uniek. Woningbouwvereniging Goed Wonen richtte zich hiermee niet alleen op het wonen, maar ook op het ondernemerschap van haar doelgroep. De koolschuren en de koolteelt was een belangrijke economische activiteit in de omgeving van Alkmaar, die in Oostwijk is gekoppeld aan de sociale geschiedenis van het dorp Koedijk.’’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *