’Woonwaard wil per se slopen, er is niet over te praten’. De bewonerscommissie is tegen de sloop.

Dominic Schijven07/03/2021 om 11:00
Overleg? Ja. Pas op de plaats? Ook. Ruimte in de details? Die is er zelfs. Maar hoop? Eigenlijk niet. Oostwijk zal gesloopt worden en er komt nieuwbouw op de plaats van de oudste Koedijkse Wijk. Oostwijk legt zich er niet bij neer. Een discussie.
Voor de sloop
Woonwaard wil slopen en vervangen met nieuwbouw. Woonwaard denkt aan een stuk of zestig woningen op de plek van de 38 aan de Burgemeester W. Kooijmanstraat en de Schoolstraat. Dat moet tussen 2022 en 2025 gebeuren.
„Dat zeggen we bij ieder overleg. Dat blijven we uitleggen”, zegt Joke van den Berg, directeur van wooncorporatie Woonwaard.
Volgens Van den Berg is ze daar altijd helder over geweest. „De keuze is slopen en nieuwbouw of renoveren. We hebben steeds gezegd dat we willen slopen.”
Eigenlijk is er geen keuze, stelt Van den Berg. „We willen veertig jaar verder met de woningen. Dat de kwaliteit tot 2050 goed is. Dat heeft te maken met Rijkseisen, alles moet duurzaam zijn. De huizen moet label A hebben. Die eis verzinnen we niet zelf. Die kwaliteit wordt aan corporaties gevraagd.”
Volgens de bewonerscommissie zou B genoeg moeten zijn. Van den Berg reageert. „Woonwaard legt de lat hoger, dat klopt. B is niet genoeg. Dat is genoeg in 2021, maar niet in 2050. Label B betekent dat je nu investeert en dat je het straks weer kunt opknappen.”
„De conclusie is dat je straks alsnog veel geld kwijt bent. Renoveren is geen verstandige keuze als je naar de totale investering kijkt.”
(Tekst gaat door onder de foto)

Dat Woonwaard per se sociale huurwoningen op die plek wil, is wel een keuze. De bewonerscommissie heeft een alternatief plan. Verkoop de woningen geleidelijk en bouw nieuwe sociale woningen op een andere plek.
Van den Berg wil dat niet. „We willen die locatie niet verliezen voor de sociale huur. De sociale huurders nu wonen er prettig. Dat willen we ook voor toekomstige generaties.”
Dat is pijnlijk voor de huidige Oostwijkers. „We hebben een moeilijk besluit genomen. Dat het enorm ingrijpend is, begrijp ik wel.”
„Maar”, voegt ze toe, „sommigen zijn al vertrokken, er staat steeds meer leeg.”
En ze laat ruimte op detailniveau voor het bouwplan. „Er is nog heel veel ruimte voor de invulling”, zegt ze.
Erfgoed- en cultuurinstellingen hebben zich recent in de kwestie gemengd. Dat verandert de zaak wel iets, zegt de directeur. „Dat moeten we even afwachten. Als wordt besloten dat de woningen ’beschermd’ zijn, dan heb je een heel ander vraagstuk. Tot die tijd even pas op de plaats.”
Ze geeft wel aan dat de discussie met de inwoners reden is voor evaluatie. „Ik heb geconstateerd dat we er moeilijk uitkomen. Een derde partij doet onderzoek naar hoe het proces is gegaan.”
Tegen de sloop
De bewonerscommissie is tegen de sloop. Herhaaldelijk hebben inwoners aangegeven dat de huidige inwoners te veel moeten inleveren. Velen wonen er al sinds jaar en dag, en percelen met zulke forse schuren en tuinen als nu gaan ze niet meer vinden.
„Onze huidige bewoners hebben heel veel te lijden door het onzalige plan van Woonwaard. De schade aan hun belang is buitenproportioneel.”
Aldus Nel Ruig van de bewonerscommissie. Ze spreekt van een schijnvertoning als het gaat om het handelen van Woonwaard. Ruig woont al 32 jaar in de volksbuurt Oostwijk in Koedijk.
Volens Ruig geeft Woonwaard een sprankje hoop in het onderlinge overleg. Maar naar de gemeente toe communiceert Woonwaard dat er gesloopt wordt. Ook wordt er niet over het protest van de bewoners gesproken, zegt ze.
(Tekst gaat door onder de foto)

Ruig wil dat de gemeenteraad ingrijpt. „Op z’n zachtst gezegd geeft Woonwaard een vertekend beeld. Dat moet de gemeenteraad weten. De bewonersparticipatie is een farce. Woonwaard wil per se slopen, er is niet over praten.”
De bewonerscommissie staat open voor veel alternatieven, maar het is aan dovemansoren gericht. „Er zijn compromissen mogelijk. Ook als het gaat om duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan zonnepalen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik blijf het proberen.”
De bewonerscommissie geeft steeds aan dat Woonwaard de lat te hoog legt. Renoveren is mogelijk, hier en daar wat opknapwerk zou genoeg moeten zijn. De staat van de woningen is zo slecht nog niet.
De bewonerscommissie heeft zelfs een plan, zodat dat de renovatie zichzelf betaalt. Een aantal huurhuizen staat nu al leeg. Als die verkocht worden, komt er geld binnen. Genoeg geld om te renoveren en elders te bouwen. Dat plan zou miljoenen opleveren, stellen de Oostwijkers.
Acht huizen in de Schoolstraat worden wel opnieuw bekeken, die kunnen misschien wel blijven staan. Die moeten gewoon blijven, stelt Ruig. Die zijn in 2008 nog gerenoveerd. „Maar ook hier laat Woonwaard de extreme eisen op los.”
Ruig geeft niet op. „We blijven naar openingen zoeken. We willen gehoord worden. Ik moet positief blijven dat de woningen blijven staan.”