Ons eigen plan

In het kort:

In de Schoolstraat en burgemeester Kooimanstraat in Koedijk staan 38 sociale huurwoningen. Woonwaard wil die slopen om er nieuwe woningen voor in de plaats te bouwen. Het voorstel van de bewonerscommissie voorkomt sloop van Oostwijk en zorgt voor véél meer nieuwe sociale huurwoningen elders in Alkmaar.

Ons voorstel is om de leegstaande (nu al 16) en leegkomende woningen te  verkopen. De netto-opbrengst daarvan is ruim 8,5 miljoen euro. Met dat geld kan Woonwaard grond/positie kopen voor drie keer zoveel nieuwe woningen dan ze op Oostwijk zou kunnen bouwen.

De gemiddelde verkoopwaarde van de 38 woningen is getaxeerd op bijna 252.000 euro per woning.

De zittende huurders blijven gewoon huren. Als zij t.z.t. zelf willen verhuizen wordt hun huurwoning daarna verkocht.

Van de 38 woningen zijn er 30 bijna 100 jaar oud. Die kennen geen grote gebreken maar zijn wel aan een opknapbeurt toe. Veel meer dan achterstallig onderhoud is dat niet. Met een investering van 15.000 euro/won. Kunnen ze weer jaren mee. De koper ervan zal zelf aan de slag gaan. Isoleren, verfraaien en misschien iets aanbouwen.

Acht van de 38 huizen zijn gebouwd in 1955 en in 2008 ingrijpend gerenoveerd en geïsoleerd. Sloop daarvan zou onbegrijpelijk zijn

Renoveren zou volgens de bewoners ook prima kunnen, maar verkoop is veel logischer, financieel én volkshuisvestelijk. En ook makkelijker, zowel voor Woonwaard als voor de bewoners.