Oostwijk eensgezind

Alkmaars Nieuwsblad 2 juni 2021

Woonwaard heeft vorig jaar het plan naar buiten gebracht om 38 woningen in de Schoolstraat en Burgemeester Kooimanstraat in Koedijk te slopen voor vervangende nieuwbouw. De bewoners van Oostwijk – zo heet onze buurt – willen dat niet. We kunnen in een paar woorden uitleggen waarom.

Door de sloop zouden 38 gewilde huizen verloren gaan, verdwijnt een historische buurt van Koedijk en worden de huidige huurders ongelukkig gemaakt. Het levert grond op voor 60 nieuwe huizen. De nu nog ruimtelijke, groene buurt zal verstenen. Het karakteristieke zal verdwijnen. En Woonwaard is na een ingewikkeld, pijnlijk en kostbaar traject over vijf jaar 22 (!) woningen rijker. Dat schiet niet op.

De bewoners willen dat de 38 woningen worden verkocht. De gemiddelde verkoopwaarde is ruim 250.000 euro.  De huizen die al leegstaan kunnen meteen verkocht worden, de andere in de toekomst wanneer de huurder eruit gaat. Dat levert 9,5 miljoen euro op. Daarvan kan elders in Alkmaar grond voor minstens 180 (dus drie keer zoveel) betaalbare huurwoningen worden gekocht.

De gelukkige kopers van de huizen in Oostwijk gaan de huizen zelf verbeteren. Nog eens 38 blije nieuwe bewoners dus.

Oostwijk blijft Oostwijk, de huidige huurders kunnen op hun geliefde plek blijven. Geen ingewikkelde procedures en het levert grond op 180 sociale huurwoningen.

Dat past ook precies op de (prestatie)afspraken die de woningcorporaties en de gemeente voor de komende vier jaar hebben gemaakt: centraal daarin staat de opgave om zo veel mogelijk betaalbare huurwoningen te bouwen. Logisch, gezien de wooncrisis.

De bewoners van Oostwijk vinden het trouwens ook prima als de huizen worden gerenoveerd of gewoon opgeknapt. Een combinatie van verkoop en renovatie kan ook. Echt geweldig zou het zijn als de vier woningen met klassieke aangebouwde koolschuren weer in ere hersteld zouden worden.

Half mei waren alle permanente huurders (een aantal huizen is nu tijdelijk verhuurd) bij elkaar in de tuin van een van de bewoners. Iedereen was er en allemaal eensgezind.

Dat sterkt ons in het overleg met Woonwaard. Na de nodige strijd gaat dat nu de goede kant op. Over alle mogelijke scenario’s wordt weer gesproken. Alles bij elkaar en gezien het draagvlak hebben de bewoners weer reden voor optimisme over de toekomst van Oostwijk.

DE BEWONERS VAN OOSTWIJK.

1 gedachte over “Oostwijk eensgezind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *