Oostwijk in Koedijk werd bedreigd met sloop, maar is straks beschermd dorspgezicht

Bewoners van Oostwijk hesen afgelopen zomer al de vlag toen Woonwaard de sloopplannen introk.© jjfoto.nl / Jan Jong NHD Alkmaarse krant

De buurt Oostwijk in Koedijk wordt zeer waarschijnlijk een beschermd dorpsgezicht. B en W van Alkmaar stellen dit voor aan de gemeenteraad.

Met die status zijn de 38 woningen van het buurtje wettelijk beschermd voor sloop, iets waar de bewoners lang voor moesten vrezen. Verhuurder Woonwaard kwam in 2020 met dit plan. Bewoners vlogen in de gordijnen. Zij hechten aan hun riante tuinen en grote schuren.

Oostwijk krijgt de beschemde status omdat het een heel bijzondere buurt is. Het is de eerste sociale woningbouw uit het dorp. Idee was zo’n eeuw terug dat bewoners in hun eigen onderhoud moesten kunnenvoorzien met een grote moestuin. Ook kwamen er vier woningen met een aangebouwde koolschuur. Die zijn uniek in Nederland. Toen dat duidelijk werd, afgelopen zomer, besloot Woonwaard definitief af te zien van sloop. De vlaggen gingen uit in het buurtje. Nu onderstreept de status ’beschermd dorpsgezicht’ de monumentale waarde van het buurtje. Dat betekent dat het aanzicht van de woningen niet mag veranderen, alleen aan de achterkant mag iets worden gedaan.

Woonwaard wil de woningen van Oostwijk verkopen, zegt wethouder Ad Jongenelen. De corporatie verzet zich niet tegen de monumentale status. Het is de eerste keer dat de gemeente de status wil toekennen aan een buurt. Daarnaast zijn ook de Alkmaarse binnenstad, de dorpskern van Graft/De Rijp en de Westerhout beschermd stads- of dorpsgezicht, maar die toekenning kwam van het Rijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *