Oostwijk! Beslist niet slopen, vinden erfgoedclubs

Ze zeggen het zelf: Oostwijk in Koedijk is geen hoogstaande architectuur, maar toch willen drie erfgoedbewakers dat een deel van het buurtje een beschermde status krijgt, dan wel op de monumentenlijst komt.

Foto: © jjfoto.nl / Jan Jong | Tekst: Gert van der Maten Noord-Hollands Dagblad / Alkmaarse krant

Beslist niet slopen, zeggen de Historische Vereniging Koedijk, de Historische Vereniging Alkmaar en de Erfgoedvereniging Bond Heemschut in een brief aan het Alkmaarse college. Want dat is wat eigenaar Woonwaard eigenlijk wil: slopen en een nieuwe wijk bouwen die wel toekomstbestendig is.

De drie organisaties willen niet de hele wijk redden. Ze hebben in elk geval dertig woningen op het oog in de Burgemeester Kooimanstraat en de Schoolstraat. Die zien er niet uit door een lelijke renovatie uit 1985 en door achterstallig onderhoud. ,,Maar constructieve problemen zijn er niet”, zeggen de drie. ,,En wat Woonwaard aan problemen heeft geconstateerd, is goed te verhelpen. ,,Slooprijp zijn de woningen in ieder geval niet! Wij vragen de gemeente dringend om dat te voorkomen.”

Uniek

De panden zijn, aldus de organisaties, de eerste sociale huurwoningen van Koedijk die dankzij de Woningwet van 1901 konden worden gebouwd. Het wijkje is uniek, doordat vier woningen zijn voorzien van aangebouwde klassieke koolschuren van 60 m2 met een evengrote zolder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *