Oproer kraait weer in Oostwijk. Het volksbuurtje roept om een opknapbeurt, maar de corporatie wil snel verkopen. ’Investeren lijkt me zonde van de moeite en het geld’

Oproer kraait weer in Oostwijk. Het volksbuurtje roept om een opknapbeurt, maar de corporatie wil snel verkopen. ’Investeren lijkt me zonde van de moeite en het geld’

De vlaggen gingen uit toen de sloop werd afgewend.
De vlaggen gingen uit toen de sloop werd afgewend.© jjfoto.nl / Jan Jong

Dominic Schijven NHD Alkmaarse krant 10 mei 2023

Toch weer onrust in Oostwijk. De gallische opstanden van het Koedijkse volkswijkje leken niet meer nodig, maar er is weer een discussie opgelaaid tussen de inwoners en woningcorporatie Woonwaard.

Oostwijkers willen dat Woonwaard het wijkje opknapt en daarna pas de voormalige huurwoningen verkoopt. Woonwaard wil de dertig woningen zo snel mogelijk en zonder opsmuk verkopen.

De woningen van Oostwijk staan op het punt om de status ’beschermd stadsgezicht’ te krijgen. Dat wil zeggen dat er niet aan het oude beeld gesleuteld mag worden. Net wanneer de gemeenteraad die status onherroepelijk zou maken, viel de gemeenteregering en viel de politiek stil.

Die status dwaalt nu ergens in limbo.

De bewonerscommissie onder leiding van Nel Ruig vreest dat het beschermde stadsgezicht alsnog verloren gaat als er nu rücksichtslos verkocht wordt zonder iets aan de woningen te doen.

Opknappen

Ze doet een oproep aan Woonwaard. ,,Bewaak het oude beeld. Knap het eerst op, zodat er een eenheid is. Niet dat de nieuwe kopers er allemaal wat anders van maken. Een vernieuwing van het stadsbeeld is niet de bedoeling.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Kees Kwadijk en Nel Ruig strijden al tijden tegen Woonwaard.
Kees Kwadijk en Nel Ruig strijden al tijden tegen Woonwaard.© jjfoto.nl / Jan Jong

Bovendien leveren opgeknapte woningen meer op, geeft ze aan. Kees Kwadijk van Erfgoed Heemschut, die zich al jaren inzet voor de Oostwijkers, voegt toe: herstel de gevels. ,,Een opknapbeurt kost zo’n 150.000 euro. Het zijn woningen die zo’n 250.000 euro per stuk waard zijn. Woonwaard houdt er genoeg aan over.’’

De Oostwijkers vinden ook steun bij de politieke partijen OPA en SPA. Die steunen de oproep om de woningen in goede staat te brengen voordat er verkocht wordt. Ze hopen dat de burgemeester, nu er geen wethouders zijn, intervenieert. ’Zodat er geen onomkeerbare stappen worden ondernomen’, schrijven ze aan de burgemeester.

Woonwaard

Directeur-bestuurder Joke van den Berg van Woonwaard verdedigt. Zij ziet het volledig opknappen en andere dure ingrepen als zinloos. ,,Stel: Je investeert. Je isoleert en legt vloerverwarming aan, maar de nieuwe bewoner wil iets heel anders. Dat lijkt me zonde van de moeite en het geld. Het is beter als de koper het zelf invult. De koper de ruimte te geven lijkt ons beter.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Joke van den Berg van Woonwaard wil niet onnodig investeren.
Joke van den Berg van Woonwaard wil niet onnodig investeren.© jjfoto.nl/jan jong

Woonwaard stapt echt niet over de beschermde status heen, zegt ze. Dat die status eraan komt is breed bekend, geeft ze aan. En de koper wordt proactief op de hoogte gesteld en uitgelegd dat het oude gevelbeeld bewaakt moet worden. Het wordt zelfs in de koopakte vermeld: Oostwijk is in procedure voor beschermd stadsgezicht. De koper weet waar hij aan toe is, geeft Van den Berg aan.

Strijd

Woonwaard en de inwoners van Oostwijk hebben lang gestreden. Op een gegeven moment werden er zelfs Asterixborden in de strijd gegooid, om aan te tonen hoe Gallisch de opstand was.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het Gallische verzet van Asterix.
Het Gallische verzet van Asterix.© jjfoto.nl / Jan Jong

Drie jaar geleden kwam verhuurder Woonwaard met het plan om 38 vooroorlogse woningen te slopen voor nieuwbouw. Het gaat om woningen met gigantische schuren zoals ze bijna nergens meer te vinden zijn.

De wijk kwam in verzet. Won dat verzet. Het resultaat was geen sloop en de beschermde status. Woonwaard besloot de huurwoningen in de verkoop te zetten. Huurders hebben een eerste recht op koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *