Persbericht: Koedijk steunt bewoners Oostwijk

Handtekeningenactie met strijdbaar decor van Asterix en Obelix

Alkmaar.  De gondelvaart kan niet doorgaan, maar in Oostwijk wordt zaterdagavond toch een klein feestje gevierd. Het buurtje wordt  met sloop bedreigd, maar 460 Koedijkers hebben met een handtekening duidelijk gemaakt dat Oostwijk wat hen betreft behouden moet blijven. Een flinke steun in de rug voor de bewoners. Woonwaard is uitgenodigd om de handtekeningen in ontvangst nemen.

In Het Oostwijk staan 38 sociale huurwoningen waarvan 30 vooroorlogs. De toekomst van het buurtje is onzeker. Woonwaard had het plan om de woningen te slopen voor nieuwbouw, maar stuitte op heftig verzet van de bewoners. De buurt is zeer geliefd en heeft een stevige sociale structuur. De bewoners lanceerden eind vorig jaar een plan onder de titel “Oostwijk is goud waard, behalve als je het sloopt’. Daarin stellen zij voor om de 38 woningen geleidelijk te verkopen om met de opbrengst daarvan elders in Alkmaar grond te kopen voor de noodzakelijke nieuwbouw. Dat zou grond opleveren voor veel meer nieuwe woningen dan in Oostwijk zouden passen. En Oostwijk zou als kleinschalig, groen buurtje, een nieuwe toekomst krijgen. Behoud van de huurwoningen door ze te renoveren zouden de bewoners overigens ook prima vinden.

De bewoners kregen eerder al bijval van drie historische verenigingen; de Historische Vereniging Koedijk, de Historische Vereniging Alkmaar en de Bond Heemschut. Zij hebben de ontstaansgeschiedenis van Het Oostwijk beschreven. Die is nauw verbonden met de vaartuinderij. Een deel van de sociale huurwoningen is voorzien van een klassieke, aangebouwde koolschuur. De oprichters van Woningbouwvereniging Koedijk wilden de bewoners destijds meer bieden dan alleen een goed en betaalbaar huis. Met name de combinatie van sociale huur met koolschuur geldt als landelijk uniek. De historische verenigingen hebben de gemeente voorgesteld om die panden een monumentale status te geven.

Woonwaard is de bewoners inmiddels tegemoet gekomen met de afspraak om de plannenmakerij samen met de bewoners overnieuw te doen. Dat geeft de bewoners weer hoop op een mooie toekomst voor Oostwijk. Maar gerust zijn ze pas als het sloopplan helemaal van tafel is. Als bewijs van hun strijdbaarheid staan de tuinen van Oostwijk deze week vol met borden van Asterix en Obelix. Als symbool voor een klein buurtje dat weet wat het wil en daarmee de machtige overheersers weerstaat. 

De permanente huurders (een aantal huizen is nu tijdelijk verhuurd) zijn eensgezind in de wens om Oostwijk overeind te houden. En naast de steun van de historische verenigingen zijn er nu ook de handtekeningen van 460 omwonenden.

De bewonerscommissie is daar blij mee en herinnert graag aan Piet Hart die als eerste voorzitter van de in 1919 opgerichte Woningbouwvereniging Koedijk verantwoordelijk was voor de bouw van deze eerste sociale huurwoningen in Koedijk. Toen die er na veel strijd stonden spoorde hij zijn opvolgers aan met de woorden: “Volhouden dan lukt het.”

Wat de bewonerscommissie betreft zal hun plan ‘Oostwijk is goud waard’ er voor zorgen dat met het behoud van Oostwijk de volkshuisvesting 100 jaar later opnieuw een dienst wordt bewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *