Bewonersplan tegen sloop woningen in Koedijk
Koedijk. In de Burgemeester Kooimanstraat en Schoolstraat in Koedijk staan 38 sociale huurwoningen. Woonwaard wil die slopen, maar de bewoners hebben samen met deskundigen een heel ander plan gemaakt dat in alle opzichten en voor iedereen veel voordeliger is dan sloop.
Het plan van de bewoners in een paar woorden: laat de huizen staan, laat de huurders huren, verkoop leegstaande en leegkomende woningen en koop van de opbrengst elders grond voor de bouw van 200 á 300 sociale huurwoningen.
Van de 38 woningen waarom het gaat zijn er dertig gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het zijn eenvoudige woningen die de laatst jaren slecht zijn onderhouden. Maar echte, constructieve gebreken zijn er niet. De energetische kwaliteit laat te wensen over en enkele bewoners hebben last van vocht. Volgens Woonwaard zou het 165.000 euro per woning kosten om ze helemaal up-to-date te renoveren. De bewoners kunnen zich dat niet voorstellen. Bijvoorbeeld, omdat dit bedrag ook is ingerekend voor 8 woningen die dateren uit 1955 en die 12 jaar geleden nog ingrijpend zijn gerenoveerd. Woonwaard wil voorlopig toch over niets anders praten dat sloop en nieuwbouw.
Omdat Woonwaard kennelijk van de woningen af wil stellen de bewoners voor om de woningen te verkopen. Dat ligt des te meer voor de hand, omdat het bijna allemaal twee-onder-een-kappers zijn op gemiddeld 270 m2 grond en de helft ervan aan het water. Zeer aantrekkelijk dus. De gemiddelde verkoopwaarde is getaxeerd op ruim 250.000 euro. Na aftrek van kosten zou de netto-opbrengst van alle 38 woningen ruim 8 miljoen euro zijn. Een derde deel ervan staat al leeg. Die kunnen meteen verkocht worden. Van de zittende huurders zal misschien een enkeling willen en kunnen kopen. De blijvende huurwoningen kunnen verkocht worden als de huurder verhuist.
In het bewonersplan met als titel ‘Oostwijk is goud waard – behalve als je het sloopt’ wordt voorgerekend dat Woonwaard van de opbrengst grond kan kopen voor de bouw van ongeveer 4 keer zoveel sociale huurwoningen dan in Oostwijk ooit mogelijk zou zijn. Bovendien blijft de buurt intact en zullen daar na verloop van tijd 38 zeer aantrekkelijke, opgeknapte en nog steeds betaalbare koopwoningen staan.
De historische verenigingen van Koedijk en Alkmaar werken samen met de bond Heemschut overigens ook aan een pleidooi voor behoud van de bestaande woningen. Hun invalshoek is dat een deel van de huizen aangebouwde koolschuren heeft. Dat is bij sociale huurwoningen buitengewoon, en geheel eigen aan de cultuur van de vaartuinders in dit gebied.
De bewonerscommissie is trots op haar plan. Het levert veel op voor de volkshuisvesting en woningzoekenden, het maakt de bewoners blij en het laat Oostwijk qua sociale structuur en cultuur-historisch in zijn waarde. En tenslotte is het voor Woonwaard veel eenvoudiger uitvoerbaar dan een sloop-nieuw traject.