Sloop en nieuwbouw in Koedijk:

38 woningen (gebouwd tussen 1924 en 1947) moeten sneuvelen. Het kan niet anders, zegt Woonwaard

Midden onder de Rekervlotbrug de 38 woningen in de Burgemeester Kooimanstraat en de Schoolstraat die gesloopt moeten worden.
© Archieffoto | Tekst: Rob Bakker | NHD Alkmaarse Courant

In Koedijk wordt tussen 2022 en 2025 een sloop- en nieuwbouwproject uitgevoerd. In de Schoolstraat en de Burgemeester Kooimanstraat worden 38 huizen door nieuwbouw vervangen.

Dat is volgens eigenaar en verhuurder Woonwaard nodig vanwege de slechte staat van de huizen. Het gaat om twee-onder-een-kapwoningen die zijn gebouwd tussen 1924 en 1947.

Woonwaard heeft de afgelopen maanden in een onderzoek vier mogelijkheden tegen het licht gehouden: normaal onderhoud en doorgaan met verhuren, renovatie, verkoop, en sloop en nieuwbouw. Dat laatste is het enige financieel haalbare scenario, zegt het onderzoek. De woningen zijn onvoldoende geïsoleerd, de buitengevels zijn ’matig tot slecht’, er zijn tocht- en vochtproblemen, de huizen hebben steile en smalle trappen en onveilige op- en afstapjes. Alleen met sloop- en nieuwbouw kan sociale verhuur blijven bestaan die voldoet aan kwaliteits- en duurzaamheidseisen, ’nu en in de toekomst’. Dezelfde conclusie kwam uit het second-opiniononderzoek waar de bewonerscommissie om had gevraagd.

Het nieuwbouwplan krijgt een oude naam: Oostwijk. Woonwaard heeft inmiddels al wensen van bewoners verzameld. Dat gebeurde met een spreekuur en individuele huisbezoeken. In samenwerking met de bewonerscommissie en de Woonbond wordt de komende periode een sociaal plan voor de huurders opgesteld. Daarin zijn onder meer de terugkeergarantie en de verhuiskostenvergoeding vastgelegd.

Er komen voor bewoners en omwonenden nog drie ontwerpsessies over de invulling van de nieuwe buurt. Volgens de planning van Woonwaard begint de sloop in de tweede helft van 2022, voor de nieuwbouw in Oostwijk gaat de eerste paal begin 2023 de grond in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *