Socialistische Partij: zet bewoners Oostwijk niet op straat

Commissielid Joaquin Alexander / Socialistische Partij Alkmaar (Foto: Maurits Gemmink, SP)

ALKMAAR – Huurders van achttien woningen in de wijk Oostwijk in Koedijk moeten op zijn laatst op 2 februari 2023 hun woning verlaten. Ze zitten in anti-kraakwoningen die eerder nog gesloopt zouden worden. Nu dat niet meer doorgaat moeten zij de woning verlaten. Woningcorporatie Woonwaard had een tijdelijke huurcontract uitgegeven om in afwachting van de sloop de leegstand van de achttien woningen tegen te gaan. De vergunning voor tijdelijke bewoning blijkt niet te kunnen worden verlengd nu er niet meer gesloopt gaat worden. “Dit is harteloos,” zegt commissielid Joaquin Alexander van de Socialistische Partij Alkmaar. De partij roept het college op om de bewoners, letterlijk en figuurlijk, niet in de kou te laten staan.

“De verhuur wordt verzorgd door vastgoedbedrijf De Kabath,” schrijft de SP in haar brief naar het college. “Op deze manier heeft Woonwaard zogenaamd geen verplichtingen jegens de tijdelijke huurders. Door een probleem met onze eigen bureaucratie vanwege tijdelijke huur op basis van sloop mag nu ineens geen vergunning afgegeven worden voor tijdelijke huur omdat de bestemming is gewijzigd (geen sloop maar renovatie/verkoop)”. De partij wil dat het college onderzoekt of er mogelijkheden zijn om de tijdelijke bewoning te verlengen zodat de huidige bewoners meer tijd krijgen om naar een andere woning te zoeken.

‘Het is harteloos en onbegrijpelijk’

Commissielid Alexander is woedend over de situatie: “Woonwaard zet, ook al verschuilen ze zich achter een tussenverhuurder, nu mensen op straat terwijl de woningen daarna leeg komen te staan. Niet alleen harteloos, maar ook onbegrijpelijk met deze woningnood.” De SP spoort het college aan om in gesprek te gaan met Woonwaard om de voorgenomen verkoop van deze woningen te voorkomen. Ook verlangen zij van Woonwaard dat de huizen worden gerenoveerd zodat ze voldoen aan energielabel A en dat ze beschikbaar blijven als sociale huurwoning.

Reactie Woonwaard

“We vinden het spijtig dat de SP de indruk heeft dat Woonwaard zomaar mensen op straat zet. Dit is nadrukkelijk niet het geval. Via onze aanpak hebben we er juist voor gezorgd dat deze tijdelijke bewoners afgelopen twee jaar voorzien waren van een woning.  

Het klopt dat het tijdelijke contract van de bewoners van 14 woningen in Oostwijk afloopt op 2 februari 2023, omdat de vergunning voor het tijdelijk verhuren van deze woningen dan afloopt. Dit is wettelijk bepaald via de Leegstandwet. We hebben geprobeerd om de vergunning te verlengen, dat is helaas niet mogelijk. De wetgeving loopt ons hier voor de voeten. Anderzijds heeft diezelfde wetgeving ervoor gezorgd dat we de huidige bewoners twee jaar lang van een woning hebben kunnen voorzien. In plaats van leegstand kozen we voor tijdelijke bewoning. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk nog vaker voorkomen.

De huidige tijdelijke bewoners weten vanaf het begin dat de bewoning van tijdelijke aard was. Ook zijn zij tijdig geïnformeerd over het aflopen van het contract.

Op dit moment kijken wij op welke manier we de woningen kunnen verkopen. We zitten midden in dit proces. Tijdens dit proces houden we korte lijnen met zowel de gemeente als de bewonerscommissie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *