Waarom krijgt oppositieleider Kloos het rapport niet waarin staat dat Oostwijk in Koedijk waardevol is? ’Dieptreurig en schandelijk’

NHD-Alkmaarse krant Gert van der Maten | Foto jjfoto.nl / Jan Jong

Dan is er een keer een rapport waarin ’helder’ wordt beschreven hoe waardevol de Oostwijk in Koedijk is, krijgt de gemeenteraad dat document niet. Oppositieleider Victor Kloos is boos en gebruikt woorden als ’dieptreurig’ en ’schandelijk’.

Kloos, fractievoorzitter van OPA, heeft vragen ’op poten’ gesteld naar aanleiding van een brief die hij onder ogen heeft gehad. In die brief zegt het college een rapport te hebben, gemaakt door het adviesbureau SteenhuisMeurs uit Paterswolde in opdracht van Woonwaard. In dat rapport worden ’de cultuurhistorische waarden (van de wijk, red.) helder benoemd’, zo vindt het college. Toch krijgt de Oostwijk geen beschermde status.

En daar is het allemaal om te doen. Woonwaard wilde de wijk eigenlijk slopen en herbouwen. Een bewonersgroep is daar fel tegen en wijst op de bijzondere geschiedenis van de buurt waar sociale huurwoningen staan met aangebouwde koolschuren. De buurt noemt dat samen met historische verenigingen uniek en nergens in Nederland te vinden.

Controle

Kloos vindt dat de raad het wettelijke recht heeft op de informatie uit het rapport. De raad moet immers de besluiten van burgemeester en wethouders kunnen controleren. En als die beslissen dat de Oostwijk geen beschermde status krijgt, wil Kloos zien op basis van welke informatie dat dan is gebeurd.

Het is niet de eerste keer, vindt het raadslid, dat hij niet alle informatie krijgt. Dat gebeurde volgens hem bij de discussie over de opvang van asielzoekers in het voormalige belastingkantoor ook al. ,,OPA vindt het gewoon dieptreurig en eigenlijk schandelijk hoe u met de raad omgaat.”

Heroverweging

Inmiddels wordt de sloop heroverwogen en is Woonwaard daarover in gesprek met de bewoners. Het college vindt dat de uitkomst daarvan moet worden afgewacht. Maar daar neemt Kloos geen genoegen mee. Hij vindt dat het college zelf een standpunt moet innemen over wat het waardevol vindt voor de gemeente. Waarom doet het college dat niet, zo wil hij weten.

1 gedachte over “Waarom krijgt oppositieleider Kloos het rapport niet waarin staat dat Oostwijk in Koedijk waardevol is? ’Dieptreurig en schandelijk’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *