Woonwaard laat anti-krakers misschien toch nog een tijdje met rust in Alkmaarse Oostwijk

NHD Alkmaarse krant Gert van der Maten

Woonwaard gaat kijken of achttien tijdelijke bewoners van de Koedijkse wijk Oostwijk nog even kunnen blijven zitten

Dat zegt wethouder Gijsbert van Iterson Scholten gehoord te hebben van de woningcorporatie. De achttien hebben tijdelijk onderdak in woningen die eerst gesloopt zouden worden, maar die nu toch blijven staan. Woonwaard wil hun huis, en nog twaalf andere, verkopen.

De antikrakers hebben te horen gekregen dat ze op 2 februari vertrokken moeten zijn, ook al staan de woningen daarna waarschijnlijk nog wel een tijdje leeg.

Woonwaard wilde aanvankelijk op de plek van de dertig woningen nieuwbouw plegen. Maar na heftig verzet van de buurt bedacht Woonwaard zich en gaat het de woningen dus van nu van de hand doen.

Daardoor vallen ze niet langer onder de criteria van de Leegstandswet en kan er geen vergunning meer worden verleend voor antikraak bewoning, zegt de gemeente.

Gesprek

Begin december nog zei de woningbouwcorporatie dat de achttien bewoners vooraf wisten dat ze als anti-krakers geen voorrang hebben bij de doorstroming naar een andere woning. ,,We kunnen op dit moment dan ook niets extra’s voor hen doen. In de periode dat zij tijdelijk huurden, hebben zij wel inschrijftijd kunnen opbouwen. Hoe meer inschrijftijd zij hebben, hoe groter de kans op het vinden van een woning.”

Van Iterson zegt dat na een gesprek Woonwaard nu toch gaat kijken of de bewoners of een deel van die groep, alsnog kan blijven wonen totdat de huizen daadwerkelijk verkocht gaan worden. Zo ontstaat er wat meer tijd om naar vervangende woonruimte te zoeken.

Weloverwogen

De SP had vragen gesteld over de kwestie. De partij is er sowieso tegen als sociale huurwoningen worden verkocht omdat dan de voorraad goedkope huurhuizen kleiner wordt. Fractievoorzitter Rigo Wijdoogen had het college dan ook verzocht om daar een stokje voor te steken. Dat gaat Van Iterson niet doen, ook al is hij in principe ook tegen het verkleinen van de sociale huurvoorraad. Maar hij zegt zich te hebben laten overtuigen door Woonwaard. Hij vindt dat de corporatie een ’weloverwogen keuze heeft gemaakt’, onder meer omdat Woonwaard hem heeft beloofd elders geld in te gaan zetten voor de sociale voorraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *